Пряма мова. Лариса Кошова про захворювання на COVID-19 в області

Дата: 30.03.2020 08:18
Кількість переглядів: 439

Пряма мова. Лариса Кошова про захворювання на COVID-19 в області

Автор  

– Станом на 26 березня на Черкащині не зареєструвано нових випадків захворювання на COVID-19. Протягом доби до закладів поступило 6 осіб з підозрою на коронавірус, які очікують лабораторного підтвердження. 2 хворих перебувають в інфекційному відділені Уманської міської лікарні під цілодобовим наглядом медиків. Самопочуття задовільне.

Коротко про вірус.

Коронавіруси можуть залишатися на поверхнях до 5 днів, але ефективність інфікування значно знижується вже за 3 години.

Конкретні терміни залежать від типу площини, температури й вологості навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати контактні поверхні в приміщеннях загального користування — ручки дверей і кранів, поручні, кнопки зливного бачку та ліфтів.

Використовуйте для стерилізації побутові дезінфекційні засоби із 0,5% хлору або 60-80% спирту із дотриманням правил безпеки. Одяг та білизну потрібно прати за максимально допустимої температури та ретельно висушувати.

Коронавірус та вірусна пневмонія: чи завжди одне породжує інше?

За статистикою, понад 80% захворілих на коронавірус легко його переносять. Ці люди не потребують цілодобового нагляду лікарів, мають слабко виражені чи майже відсутні симптоми та можуть самоізолюватися вдома.

Лікування в умовах стаціонару, цілодобового спостереження потребують 19-20% пацієнтів з вірусними пневмоніями, в тому числі, що потребують перебування в палатах інтенсивної терапії з використанням апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), лише близько 5%. У них COVID-19 викликає різні ускладнення: вражає дихальну чи нервову систему, може викликати бронхіт чи пневмонію.

Водночас шириться думка, що майже всі випадки вірусної пневмонії – це й є коронавірус. Та варто пам’ятати, що вірусна пневмонія при коронавірусі – це лише ускладнення. А, як відомо, тяжко зараження на COVID-19 переносять переважно пацієнти похилого віку чи при імунодефіцитному стані.

Іншими збудниками вірусної пневномії є респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція (гостра вірусна хвороба з групи ГРВІ) чи звичайний вірус грипу. Тож лікарі, перш ніж поставити діагноз “коронавірус” при пневмонії, спочатку виключають інші захворювання.

Наголошу, спалахи вірусної пневмонії в Україні бували й раніше. У 2018 році від неї померло 2,5 тисячі осіб.

Найбільш вразливими до захворювання є діти, вагітні та люди похилого віку, пацієнти з хронічним хворобами легень, серця, нирок, ендокринної системи. Аби запобігти ускладненням від пневмонії, важливо вчасно її діагностувати.

Про пневмонію можуть свідчити:

* висока температура тіла (не обов’язково 39)

* кашель із мокротинням;

* втома та сонливість;

* біль за грудною кліткою;

* свистячі хрипи під час дихання;

* втягнення грудної клітки, коли при вдиханні повітря западає нижня частина грудної клітки (у здорової людини грудна клітки розширюється при вдиханні).

 

Автор статті 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь