11.09.2023 Служба зайнятості роз’яснює: хто та за яких умов може отримати ваучери на навчання

 

Фото без описуСлужба зайнятості роз’яснює: хто та за яких умов може отримати ваучери на навчання

 

Внесені зміни до законодавства та спрощення процедури отримання ваучера на навчання викликали водночас як значний попит на отримання цієї послуги, так і багато питань від клієнтів служби зайнятості.

Відповіді на найбільш поширені з них ми зібрали в цьому матеріалі.

1. Хто може отримати ваучер? 

Одноразове право на отримання документа, відповідно до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, затвердженого постановою КМУ від 20 березня 2013 р. № 207 (далі - Порядок), мають:

  • громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого законодавством пенсійного віку;
  • звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років;
  • звільнені з військової служби, до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій, у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

2. Хто не може отримати ваучер?
Не можуть також отримати ваучер особи, які:

є зареєстрованими безробітними;

не працюють, але на дату подання заяви для них є підходяща робота;

проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

не мають професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти.

3. Чи може отримати ваучер внутрішньо переміщена особа, яка не перебуває в трудових відносинах? 

Так, але тільки у разі відсутності для неї підходящої роботи. Якщо внутрішньо переміщена особа перебуває в трудових відносинах, вона також може звернутися за отриманням ваучера.

4. На яку суму може надаватися ваучер?

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на сьогодні - це 26 840 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

5. Як можна отримати ваучер?

Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн

 або особисто звернутися в найближчий центр зайнятості. У разі подання заявки онлайн, фахівець служби опрацьовує форму та зв'язується із заявником протягом 3 робочих днів з моменту заповнення та подання заявки.

6. Якщо особа має професійно-технічну освіту, чи може вона отримати ваучер на здобуття вищої освіти? 

Ні, така особа може отримати ваучер на наступному рівні освіти, для неї - це здобуття фахової передвищої освіти.

7. Якщо особа вже навчається в закладі освіти, чи може вона отримати ваучер для відшкодування вартості/компенсації навчання?

Ні, умовами Порядку  це не передбачено. Особа має подати заявку на отримання ваучера на навчання до подання документів у заклад освіти.

Окрім того, слід пам’ятати, що Міністерством економіки визначено перелік професій, спеціальностей для навчання за якими може бути виданий ваучер

 (на сьогодні це 123 професії та спеціальності), а заклад освіти

 повинен мати ліцензію на здійснення такого виду діяльності на рівні професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Звертаємо увагу, що ця інформація періодично оновлюється, тож слідкуйте за змінами на сайті Державної служби зайнятості в рубриці «Ваучер»

9. Куди звернутись за допомогою? 

За консультаціями та роз'ясненнями ви можете звернутися в найближчий центр зайнятості

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь