Як захистити дітей від мін: створено новий сайт про мінну безпеку

Дата: 21.02.2023 10:56
Кількість переглядів: 85

Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що міни та вибухонебезпечні предмети спричинили 75 жертв серед дітей у період з 24 лютого 2022 року до 15 лютого 2023 року. Щоб зменшити ризики поранення чи загибелі дітей, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Міністерством внутрішніх справ України запустили вебсайт «Все про мінну безпеку» для батьків, вчителів та дітей.

Ресурс містить чотири розділи: для батьків, вчителів, підлітків та дітей. У кожному з них викладено адаптовану до віку інформацію про різновиди мін та правила поводження з ними. У розділі «Вчителям» можна знайти методичні рекомендації щодо проведення уроку з мінної безпеки та презентації для учнів різних класів.

– На жаль, сьогодні українські діти різного віку, зокрема наймолодші, для убезпечення власного життя мають бути обізнаними з предметами, які вивчають у старших класах школи, – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. – Передусім батьки мають розповісти про поводження з підозрілими речами. Зі свого боку вихователі та вчителі навчать дітей правил мінної безпеки та поводження з підозрілими предметами. Завдяки активній та злагодженій співпраці з Дитячим фондом ООН в Україні спеціальні уроки будуть внесені до навчальної програми. У простій і доступній формі вчителі зможуть пояснити підліткам і малечі, як убезпечити своє життя від мін і снарядів.

– Жодна дитина не має ризикувати життям та здоров’ям, повертаючись додому зі школи, гуляючи в парку чи на дитячому майданчику, – додав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін. – Доки територія України забруднена мінами, наш обов’язок – розповісти дітям про загрозу вибухонебезпечних предметів та пояснити, як залишатися в безпеці. На сайті діти та підлітки зможуть знайти цікаві мультфільми та комікси на тему мінної безпеки, а батьки та вчителі – поради, як говорити з дітьми на цю складну тему.

За даними ДСНС, станом на 17 лютого 2023 року в Україні залишалося близько 174 тис. км2 потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами територій. Фахівці повідомляють про випадки мінування дитячих іграшок та інших предметів, які привертають увагу малюків, а тому становлять велику загрозу для їхнього життя та здоровʼя.

– 30% нашої держави забруднені, – сказав директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Олександр Чекригін. – Йдеться про сотні тисяч різного вибухонебезпечного заліза. Діти є особливою групою ризику, адже їхня цікавість чи неуважність можуть коштувати їм життя. Тому зараз надзвичайно важливо навчати дітей та їхніх батьків правил мінної безпеки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь