Володимир Зеленський за результатами переговорів із Матеушем Моравецьким у Варшаві: Ми домовилися про те, що дасть українським воїнам більше сили

Дата: 07.04.2023 09:15
Кількість переглядів: 92

У межах офіційного візиту до Республіки Польща Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким.

Глава Української держави подякував очільнику польського уряду за слова підтримки й відповідні потужні кроки, які він як Премʼєр-міністр Польщі робив із самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

«Цей візит у Варшаву, усі наші переговори сьогодні – їх справді можна назвати переможними. Погоджено новий і дуже потрібний саме зараз нашим воїнам оборонний пакет, який захищає свободу й незалежність не лише України, Польщі, Європи, а й усього світу. І дуже важливо, щоб воїни, які зараз в окопах на сході, там, де гаряче, які на півдні України, знали, що тут, у Варшаві, ми домовилися про те, що дасть Україні й кожному та кожній із наших захисників більше сили. Ця сила нам дуже потрібна зараз. Я дякую за це тобі, Матеуше», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України констатував, що попередні домовленості, яких було досягнуто, зокрема, під час зустрічі у Львові, вже виконані.

«Є очевидне польське лідерство у танковій коаліції. І польські танки вже на полі бою в Україні. І так само разом із союзниками маємо прийти до створення авіаційної коаліції – на вищому рівні бойової авіації, сучаснішому. Польські брати нас у цьому розуміють», – сказав Глава держави.

Під час зустрічі сторони обговорили економічні та інфраструктурні питання, а також можливості щодо відбудови України.

«Ми обговорювали питання щодо наших фермерів – польських і українських. Ми знайшли вихід. Я вважаю, що найближчими днями, тижнями ми остаточно розв’яжемо всі питання, тому що не може бути будь-яких складнощів між такими близькими партнерами й реальними друзями, як Польща та Україна», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент також висловив подяку польському народові за ключове логістичне значення Польщі, адже саме польськими дорогами та через польські порти доправляється Україні військова, енергетична, медична, гуманітарна допомога з усього світу.

«Разом із Матеушем ми відзначили досягнення у співпраці між українською та польською залізницями. Зокрема, відкриття нового залізничного сполучення Львів – Варшава через Раву-Руську. Очікуємо, що сполучення запрацює на повну вже найближчими місяцями», – повідомив Президент.

Під час переговорів ішлося й про подальші кроки для зближення України з Європейським Союзом та їхню підтримку з боку уряду Польщі.

«І ще одне, що потребує максимальної уваги. Шукаємо рішення, як повернути українських діточок, які були силою викрадені, депортовані нашим ворогом – Російською Федерацією. Наші польські брати готові допомогти Україні в пошуку та поверненні дітей», – зазначив Глава держави.

Він подякував за спільну ініціативу Польщі та Європейської комісії щодо пошуку й повернення дітей, яких російська держава намагається позбавити родини, країни та національної ідентичності.

«Дуже важливо, що й такій формі російської агресії – а форм у неї багато – ми протистоїмо разом із Польщею. Разом назавжди – Україна й Польща», – наголосив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Матеуш Моравецький акцентував, що з першого дня повномасштабного вторгнення Росії Польща стіною стала за Україну, а українці власною кров’ю чітко написали свою програму на майбутнє.

«Вони хочуть бути в НАТО, хочуть бути частиною ЄС, і Польща дуже підтримує ці прагнення. Тому що ми знаємо: коли Україна буде в НАТО – ми будемо в більшій безпеці», – переконаний він.

Прем’єр-міністр Польщі наголосив, що сьогодні українські військові своїм величезним героїзмом демонструють, що таке боротьба за незалежність та європейські цінності.

«Ви – щит Польщі, щит усієї Європи», – сказав Матеуш Моравецький.

Голова польського уряду заявив, що не може бути й мови про угоди з лютою, варварською Росією.

«Це від України залежить, що вона визначить як прийнятні для себе умови миру та безпеки», – наголосив він.

За словами Матеуша Моравецького, Польща обговорює з європейськими партнерами та США, як побудувати нову архітектуру безпеки.

Прем’єр-міністр зауважив, що Росія за допомогою своєї пропаганди й далі намагається посварити Польщу та Україну, чого не можна допустити. За його словами, українсько-польська співпраця має особливий характер, а під час переговорів порушуються й проблемні питання, зокрема щодо українського зерна та іншої аграрної продукції на польському ринку.

Матеуш Моравецький наголосив, що поляки чудово знають, наскільки цінними є свобода й солідарність, тому надзвичайно підтримують український народ у боротьбі з російським агресором.

«Росія вже програла війну й боротьбу за українські душі. Я переконаний, що Росія також програє цю війну за Україну. І врешті-решт програє у війні за домінування в нашому регіоні», – підсумував він.

Володимир Зеленський і Матеуш Моравецький також оглянули зразки військової техніки, яку Польща планує передати Україні.

Крім того, Президент України та Прем’єр-міністр Польщі поклали квіти до Могили невідомого солдата у Варшаві. Глава Української держави у присутності очільника уряду Польщі ознайомився з історією меморіалу та зробив запис у Книзі пам’яті.

Володимир Зеленський і Матеуш Моравецький також встановили лампадки до пам’ятника жертвам Смоленської трагедії 2010 року та до пам’ятника Президенту Польщі у 2005–2010 роках Леху Качинському.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь