Фахівці «екстренки» Черкащини пройшли курс інструктора з надання догоспітальної допомоги

Дата: 25.04.2023 10:45
Кількість переглядів: 63

100 фахівців навчально-тренувальних відділів обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф пройшли очний курс інструктора з надання догоспітальної допомоги. Серед них – 4 працівників із Черкащини.

Навчені фахівці стануть інструкторами у відпрацюванні практичних навичок для своїх колег – працівників центрів «екстренки» – після того, як усі лікарі та фельдшери успішно пройдуть онлайн-навчання з опанування теоретичної частини курсу.

Такі курси є частиною спільного професійного навчання медпрацівників бригад екстреної медичної допомоги в межах масштабного освітнього проекту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку. Наразі вже завершено перший цикл проекту.

«Ми продовжуємо крок за кроком удосконалювати національну систему екстреної (невідкладної) медичної допомоги, і це тривалий багатоскладовий процес, який МОЗ розпочало кілька років тому. Ключовий елемент у трансформації системи – навчання фахівців найсучаснішим професійним навичкам і передовим підходам. Своєчасна і якісна допомога пацієнтам саме на догоспітальному етапі дає можливість зберегти життя і здоров’я людей, особливо коли йдеться про ситуації з великою кількістю постраждалих», – сказав заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За словами заступника Міністра, критично важлива роль фахівців з медицини невідкладних станів особливо чітко проявилася після початку повномасштабного вторгнення росії. Тож для підвищення професійних навичок цієї категорії медиків був застосований комбінований підхід до організації навчання. Його можна поділити на три етапи:

  • Очна підготовка чотирьох інструкторів для кожного з обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
  • Дистанційне навчання усіх працівників центрів за спеціально розробленою програмою теоретичної частини курсу.
  • Навчання працівників центрів ЕМД на практиці зі своїми колегами-інструкторами, підготовленими на першому етапі проекту.

Таким чином навчанням будуть охоплені всі фахівці медицини невідкладних станів у всіх регіонах України – це близько 25 тисяч лікарів та фельдшерів. Усі вони отримають знання і вміння, що ґрунтуються на світових стандартах, украй необхідні під час роботи в умовах війни

Зазначимо, що курс інструктора з надання догоспітальної допомоги є першим етапом масштабного освітнього проекту, що продовжує трансформацію системи екстреної медичної допомоги. Проект впроваджується з жовтня 2022 року у співпраці з Тернопільським національним медичним університетом ім. I. Я. Горбачевського.

Очні тренінги для інструкторів, які тривали впродовж місяця для кожної з п’яти груп слухачів, проходили на базі симуляційного навчального центру університету. Навчання проводили тренери з екстреної медичної допомоги, які мають досвід практичної діяльності в системі екстреної медичної допомоги і значний викладацький досвід, а також сертифіковані як інструктори за системою, визнаною в країнах Європейського Союзу.

Також вже розроблено методичні матеріали з відпрацювання практичних навичок і компетенцій інструкторів за такими напрямами: «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта», «Менеджмент критичного дорослого пацієнта» та «Менеджмент критичного травмованого (постраждалого). Медицина катастроф». Ці матеріали будуть корисні інструкторам для ефективного практичного навчання медичних працівників.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь