Сорок вісім нових Центрів життєстійкості відкрилися по всій Україні та приймають відвідувачів

Дата: 03.05.2024 11:52
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

З 1 травня Центри життєстійкості запрацювали у 22 областях України. Всього таких просторів наразі 68. Ще 132 запрацюють упродовж року. Кожен такий Центр облаштований за принципами доступності та безбар’єрності – аби кожен житель громади міг прийти і отримати тут необхідну підтримку.

“Ми маємо Центри життєстійкості, які надають послуги вже по всій Україні. Зокрема, у прифронтових зонах, на деокупованих територіях, у вимушено переміщених громадах. Усі ці осередки – це насамперед люди, які знаходять опору, морально відновлюються та разом вчаться бути стійкими. Наша амбітна мета як Міністерства – щоб кожен, незалежно від місця проживання, мав доступ до такого простору,” – розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

За даними дослідження психічного здоров’я українців компанії Gradus  (березень 2024), 77% опитаних переживали останнім часом стрес або сильну знервованість. Найпоширеніші емоції у людей, незалежно від місця проживання, – втома та напруженість. При цьому, рівень надії знижується.

Центри життєстійкості ініційовані Мінсоцполітики України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Олени Зеленської.

Мета роботи таких просторів – допомогти кожному мешканцю громади долати стрес, відновлюватися після кризових подій та, попри усі виклики, залишатися включеним в активне життя.

Активності та тренінги Центрів життєстійкості спрямовані на ветеранів, військових та їхніх рідних, вимушених переселенців, сім’ї з дітьми. При цьому, кожна людина, якій потрібна консультація психолога, група взаємопідтримки, або допомога з різних соціальних питань, також може отримати тут необхідну підтримку.

Список та адреси  діючих Центрів життєстійкості доступні на сайті Мінсоцполітики.

Довідково

Програма життєстійкості є експериментальним проектом і реалізується Міністерством соціальної політики України з 1 січня 2024 року. Наразі до неї приєдналися 153 громади. Ще близько 50 громад Міністерство планує долучити до кінця року.

Міжнародними партнерами проекту є фонди ЮНІСЕФ та ВООЗ, які організовують навчання для команд спеціалістів.

Діяльність Центрів життєстійкості регулюється постановою Кабміну №83 .

Послуга з життєстійкості нормативно прописана у постанові Кабміну №1049 .

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.

За інформацією Міністерства соціальної політики України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь