ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 18.03.2020 12:05
Кількість переглядів: 625

ДЕРЖАВНА  СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ

ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В

ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Маньківське районне управління

вул. Патона, 5, смт Маньківка, Черкаська область, 20100, тел (04748) 6-11-41

                                 E-mail: Upr_mankivka@cherk-consumer.gov

28.02.2020 №159                                                                  Селищна та сільські ради,   ОГТ

                                                                              Відділ освіти

                                                                             ДНЗ «Буцький політехнічний

                                                                            професійний ліцей»                  

 

На виконання Доручення Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області від 26.02.2020 № 2 доводимо до відома та використання в роботі інформацію    про захворюваність на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом 2019-n-Cov.

За даними Міністерства охорони здоров’я України  станом на 27 лютого 2020 року у світі зареєстровано 82 164 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  2 801 - летальні. Одужало вже 32 897 осіб.

На території Європи зареєстровано 478 випадків захворювання COVID-19 у 17 країнах   (Італія - 400, Німеччина - 21, Франція - 17, Іспанія - 12, Великобританія - 9, Хорватія - 3, Австрія - 2, Росія - 2,  Фінляндія - 2, Швеція - 2, Ізраїль - 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія - по одному випадку).

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

Cтали відомі результати тестування людей в обсервації у Нових Санжарах на новий коронавірус. Результати усіх 89 проб  — негативні. Результати тестування персоналу, який обслуговує санаторій у Нових Санжарах, стануть відомі в п’ятницю. Скарг на стан здоров'я та підвищення температури у людей в обсервації немає.

24 лютого 2020 року відбувся пресбрифінг Генерального директора ВООЗ щодо COVID-19, де були оголошені перші результати місії до Китаю. Команда зробила ряд висновків про передачу вірусу, важкість захворювання та вплив вжитих заходів. Вони виявили, що епідемія в Китаї досягла свого піку  між 23 січня і 2 лютого і з тих пір неухильно знижується. Рівень смертності становить від 2% до 4% в Ухані і 0,7% за межами Ухані. Для людей з легким перебігом захворюванням термін одужання становить близько двох тижнів, в той час як люди з важким перебігом одужують протягом трьох-шести тижнів.

Нагадаємо, що з 20-ї години 24 лютого у всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла.

Міжнародні заходи

Відповідно до даних ВООЗ вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2.

Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.  

В цілому, коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20 ° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло. 

Наприклад, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що, хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.

SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних  протоколів очищення і дезінфекції, і поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 веде себе по-іншому.

Враховуючи означене, з метою недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації з гострої респіраторної хвороби, спричиненої корона вірусом 2019-n-CoV серед населення району, насамперед в дитячих організованих колективах та соціально-значимих закладах, пропоную:

  • організувати проведення,  із залучення працівників Держпродспоживслужби, закладів охорони здоров’я, освіти, нарад, зборів у закладах освіти з педагогічним колективом, учнями, батьківським комітетом з питань профілактики інфікування і поширення гострих респіраторних хвороб, зокрема, спричинених коронавірусом, розповсюдження на інформаційних дошках загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладів, серед педагогічного колективу, батьків  рекомендацій Мінітерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України,МОЗ України та ВООЗ з даного питання (додаються на 10 арк);
  • посилити контроль щодо недопущення порушень санітарного законодавства стосовно режиму вологого прибирання та провітрювання, проведення дезінфекційних заходів ,знезараження повітря  тощо ;
  • забезпечити дотримання необхідного температурного режиму,  проводити щоденний контроль параметрів мікроклімату ;
  • забезпечити медичні кабінети   закладів необхідними  лікарськими засобами та виробами медичного призначення згідно вимог  законодавства;

 

Джерела з актуальною інформацією щодо випадків захворювання, спричинених новим коронавірусом:

-         Рекомендації ВООЗ для громадськості та професійної спільноти 

-         Сторінка Центру громадського здоров’я України 

-         Сторінка Міністерства охорони здоров'я Україна

 

 

В .о. начальника                                                                Василь ЮРЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь