Прийняття спадщини в умовах воєнного стану

Дата: 20.09.2022 07:58
Кількість переглядів: 762

 

Прийняття спадщини в умовах воєнного стану

Згідно зі статтею 1270 ЦКУ для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Після введення воєнного стану по всій території України Кабінет Міністрів України Постановою «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» №164 визначив деякі особливості реалізації спадкоємцями свого права на спадкування.

Зокрема, було установлено, що на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється. Проте ця норма Постанови КМУ №164 24.06.2022 знову зазнала змін та було установлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», згідно якого суттєві зміни  внесено до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5.

В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру реєстрація відомостей про заповіти, зміни до них, скасування заповітів, заведені спадкові справи, спадкові договори, зміни до них, розірвання спадкових договорів, видані свідоцтва про право на спадщину та їх дублікати проводиться протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Спадкова справа реєструється у Спадковому реєстрі лише після перевірки відомостей реєстру на наявність раніше заведеної спадкової справи; якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу. Якщо наявність такої справи не встановлено, здійснюється реєстрація спадкової справи в Спадковому реєстрі.

Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до його реєстрації у Спадковому реєстрі.

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Для отримання консультації з цього питання та інших громадяни мають можливість скористатися безоплатною правовою допомогою, яку надає Маньківське бюро правової допомоги за адресою: смт Маньківка, вулиця Соборна, 14 каб. 10 (перший поверх), тел. (04748)6-36-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь