Облік ВПО: як припинити дію довідки, якщо ви вже повернулися до покинутого місця проживання

Дата: 23.03.2023 15:04
Кількість переглядів: 92

Облік ВПО: як припинити дію довідки, якщо ви вже повернулися до покинутого місця проживання

 

Держава  робить все можливе, аби не виникало передумов для вимушеного внутрішнього переміщення осіб, захищає права і свободи внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також створює умови для того, щоб люди добровільно поверталися до покинутих раніше місць проживання або ж інтегрувалися на новому місці. Це закріплено Законодавством України. Також держава забезпечує право на зайнятість, пенсійне забезпечення та захист таких осіб.

Для обліку внутрішньо переміщених осіб створено Єдину інформаційну базу даних про ВПО. Відповідальний за її формування та ведення – центральний орган виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення.

Однак, влада поклала обов’язок підтримання цієї бази і на самих осіб. Так, за Законом України від 20.10.2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон № 1706), внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення або ЦНАП за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

Якщо внутрішньо переміщена особа добровільно повертається на покинуте постійне місце проживання, або виїзджає за кордон  то вона зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення або ж ЦНАП за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь