Уряд визначив кілька пріоритетів для підтримки українських аграріїв

Дата: 19.04.2023 12:20
Кількість переглядів: 75

Уряд визначив кілька пріоритетів: гуманітарне розмінування та допомога фермерам, пільгові кредити і безпосередня фінансова допомога.

Про це в ефірі марафону «Єдині новини» повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, Уряд разом з міжнародними партнерами багато зусиль спрямовує  на розмінування деокупованих Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. Завдяки чому щодня збільшуються розміновані площі.

Крім того діють державні програми фінансової підтримки аграріїв.

«В середині березня Уряд прийняв постанову, яка дозволяє аграріям ще рік – до 31 березня 2024 року – отримувати пільгові кредити. На початок квітня за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» аграріям  погоджено надання майже 12 мільярдів гривень. Крім того, фермери можуть отримати гранти на власний сад, на власну теплицю і переробку сільськогосподарської продукції. Це програма співфінансування: до 70% коштів оплачує держава, до 30% – заявник», – говорить Тарас Висоцький.

Що стосується врожаю зернових, то, за словами першого заступника Міністра, українські фермери націлені засіяти на підконтрольній території якомога більші площі. Загалом у 2023 році Україна може зібрати зернових не менше 45 млн тонн. За сприятливих погодних умов – до 50 млн тонн.

Жодних загроз, відзначає Тарас Висоцький,  для внутрішньої продовольчої безпеки в Україні немає. 45 млн тонн – це в два з половиною рази більше, ніж потрібно –  українці споживають близько 18 млн тонн зернових.

Довідково: Урядова грантова програма передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного бажаючого створити чи розвивати власний бізнес за напрямками «Своя справа»,  «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень».

Від початку цього року 24 господарства аграрного сектору отримали грантові кошти для розвитку свого бізнесу на загальну суму майже 57 млн 322 тис. гривень. Серед них 23 господарства, які займаються садівництвом, ягідництвом та виноградарством – їм виплачено понад 56 млн грн. Одне підприємство на розвиток тепличного господарства отримало 1 млн 260 тис. грн.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь