Маньківське бюро правової допомоги інформує

Дата: 13.07.2023 15:30
Кількість переглядів: 61

Чи можуть неповнолітні особи укласти шлюб?

Статтею 23 Сімейного кодексу України передбачено, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік в Україні для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Якщо особи, які не досягли шлюбного віку бажають взяти шлюб, то таке право їм може надаватися лише у судовому порядку. Право на шлюб за рішенням суду може бути надано особі, яка досягла шістнадцятирічного віку, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Для того, щоб отримати право на шлюб, особі особисто необхідно звернутися до суду з заявою про надання права на шлюб. Така заява розглядається в порядку окремого провадження та за її розгляд особі необхідно буде сплатити у 2023 році 536,80 грн (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Якщо обоє осіб з пари, яка бажає укласти шлюб є неповнолітніми, то кожен з них повинен отримати право на шлюб за рішенням суду.

За рішенням суду право на шлюб може надаватися неповнолітній особі для укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, заявник не може реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне така необхідність, потрібно знову звернутися до суду з заявою про надання шлюбу.

Залучення до розгляду справи іншого з пари, яка бажає укласти шлюб, пояснюється тим, що судом надається лише право на укладення шлюбу з конкретною особою, а не знижується шлюбний вік, який необхідний для реєстрації шлюбу.

Заінтересованими особами при розгляді такої справи судом також будуть батьки або інші законні представники неповнолітньої особи, яка бажає отримати право на шлюб. Оскільки саме законні представники відповідають за особу, яка не досягла повноліття та повинні діяти в її інтересах. Суд, в свою чергу, може ухвалити рішення на користь заявника, якщо буде встановлено той факт, що надання права на шлюб неповнолітній особі відповідає її інтересам та не порушує її прав.

З аналізу судових рішень випливає, що однією з підстав надання права на шлюб особам, які не досягли шлюбного віку може бути: вагітність, народження дитини або фактичне створення сім’ї.

В разі отримання рішення суду про надання права на шлюб, неповнолітня особа має право скористатися наданим їй правом або у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

Рішення суду про надання права на шлюб подається при подачі заяви про реєстрацію шлюбу до обраного органу реєстрації актів цивільного стану.

Після реєстрації шлюбу неповнолітні особи набувають повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу та мають всі права та обов’язки повнолітньої особи.

Для отримання консультації з цього питання та інших громадяни мають можливість скористатися безоплатною правовою допомогою, яку надає Маньківське бюро правової допомоги за адресою: смт Маньківка, вулиця Соборна, 14 каб. 10 (перший поверх), тел. (04748)6-36-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь