«Доступні ліки» для черкащан: голова НСЗУ розповіла про наближення послуги у громадах

Дата: 21.08.2023 16:53
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Понад 310 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки» виписали цьогоріч в області. За цим показником Черкащина – з-поміж лідерів в Україні. Цю послугу нині беруться максимально наблизити для жителів сільської місцевості. Про плани з розвитку програми реімбурсації «Доступні ліки» розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак на брифінгу в медіацентрі ОВА.

За її словами, Національна служба тісно та якісно співпрацює з Черкащиною та має підтримку з боку обласної влади. Зокрема, і в питанні розширення мережі аптечних закладів, де можна придбати ліки за програмою реімбурсації. Таких нині в області понад півтисячі.

– Важливо, аби кожен українець, який потребує ліків, знав про таку можливість та міг отримати їх за програмою реімбурсації недалеко від дому, – наголосила Наталія Гусак. – Попри воєнний стан, ми продовжуємо розширювати програму «Доступні ліки». Минулоріч ми додали до переліку препарати з лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень, цього року – імуносупресивні, які необхідні для тих, хто отримує терапію після трансплантації. У серпні список поповнили тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові та знеболювальні для паліативних хворих.

Наразі програма містить 500 найменувань ліків. Водночас лише 30% загальної кількості виписаних рецептів закрили саме у сільській місцевості. Саме тому необхідно налагоджувати тісну співпрацю з місцевою владою, переконана Наталія Гусак.

Фото без опису– Наші постійні стреси, відкладені проблеми зі здоров’ям даються взнаки, – додала вона. – Лише цього року захворюваність на інсульт зросла на 16%. Тому, попри виклики сьогодення, ми продовжуємо наші профілактичні програми, однією з яких і є «Доступні ліки». За нею, пацієнти можуть отримати, приміром, ліки від серцево-судинних захворювань безоплатно або з невеликою доплатою. Турбота за здоров’я має бути основним організаційним моментом у роботі сімейних лікарів і керівників медустанов на місцях.

Програму реімбурсації в області почали втілювати з 2019 року. Відтоді тут працюють над розширенням мережі закладів, де пацієнти можуть отримати «Доступні ліки», зауважив начальник ОВА Ігор Табурець.

– Наразі 79 аптечних закладів різних форм власності беруть участь у програмі реімбурсації, – розповів він. – Зокрема, і наша «Фармація». Аптечні заклади в області, що беруть участь у програмі, мають відповідне маркування. Тут можна отримати ліки від найпоширеніших захворювань за електронним рецептом: або безоплатно, або з невеликою доплатою.

Фото без описуФото без опису

Нагадаємо, для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. Залежно від захворювання, рецепти отримують лікарі різного профілю:

  • пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення або тест-смужок для визначення рівня глюкози в крові, мають звернутися до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом ліки виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо пацієнт раніше отримав план лікування в ендокринолога;
  •   пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки, рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор. 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь