Володимир Папач про епідситуацію в області

Дата: 09.11.2023 16:41
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

На Черкащині з початку року зареєстровано понад 155 000 випадків інфекційних захворювань. Про це повідомив генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як зауважив Володимир Папач, така кількість за цей період  на 5% менша, ніж минулого року.

– Зараз в області триває епідсезон захворювань на грип та ГРВІ, – додав він. – З початку жовтня виявлено понад  27 000 випадків. Із них 16473 зафіксовано серед дітей. Водночас на COVID-19 в регіоні з початку жовтня  захворіло 1272 особи. З  них – 83 дитини.  

Наразі найефективнішим засобом профілактики грипу та COVID-19 є вакцинація. Для вакцинування населення в області функціонують 88 пунктів щеплення та 14 центрів вакцинації, працює мобільна бригада, задіяні 2 вакцинобуси. 

Додатково Володимир Папач поінформував про стан захворюваності  на вірусний гепатит А.  За його словами, епідеміологічна ситуація на Черкащині стабільна та контрольована.

– За 10 місяців поточного року в області зареєстровано 4 випадки вірусного гепатиту, – розповів він. –  Наразі на Черкащині захворюваність на  цей вірус нижче від середнього показника. 

Довідково:

Симптоми гепатиту А

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Зазвичай захворювання закінчується повним одужанням, а у людей, які перехворіли гепатитом А, формується пожиттєвий імунітет. 

Профілактика гепатиту А? 

Найдієвішими способами профілактики захворювання залишається вакцинація та дотримання правил гігієни.

Також радять не купувати харчові продукти на стихійних ринках. Овочі та фрукти слід обов’язково мити. Перед вживанням їх бажано обдавати окропом.

Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Не варто вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях.

Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вакцинація від вірусного гепатиту А не входить до переліку обов’язкових щеплень, згідно з Календарем профілактичних щеплень, а є рекомендованою. Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні, продаються в аптечній мережі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь