Спроможні громади – основа ефективного відновлення України

Дата: 06.12.2023 16:13
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

У Бучі пройшов форум «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція». У центрі обговорення – перспективи реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на 2024 рік, а також відбудова громад.

«Ми оновлюємо та актуалізуємо законодавство для посилення інституційної спроможності громад та формування ефективного багаторівневого урядування.

Для подальшої реалізації реформи децентралізації важливим є прийняття змін до законодавства про місцеві державні адміністрації, які дозволять переформатувати їх в органи префектурного типу і запустити збалансовану систему забезпечення законності дій. Для прозорості і підзвітності процесу відновлення громад ми запускаємо цифрову екосистему управління відбудовою DREAM, в якій вже активно працюють понад 150 громад. Інший важливий цифровий інструмент – Геоінформаційна система (ГІС), що дозволяє ухвалювати рішення, впроваджувати плани відбудови та моніторити їх виконання, ґрунтуючись на актуальних даних.

У всіх цих процесах нам допомагають партнери. Вони підтримують громади через нашу ініціативу Команда підтримки громад.

Я переконаний, що синергія органів державної влади, місцевого самоврядування та інституцій громадянського суспільства сприятимуть Україні стійкого демократичного урядування на місцях», – наголосив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Серед ключових завдань реформи децентралізації зараз:

  • Розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади;
  • Розвиток місцевої демократії. У Верховній Раді вже прийнято в першому читанні відповідні законодавчі ініціативи в цьому напрямку (законопроекти №6319 та №7283);
  • Законодавче врегулювання відновлення діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на деокупованих територіях, переходу від військової назад до цивільної адміністрації;
  • Посилення фінансової спроможності місцевого самоврядування. Зокрема, удосконалення механізму зарахування податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів та перегляд механізму горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів.

Міністр також зазначив, що у нещодавно опублікованому звіті Європейської Комісії визнано позитивні результати реформи децентралізації. З урахуванням відповідних рекомендацій Єврокомісії Міністерством підготовлено пропозиції до Плану України в частині продовження реформи децентралізації і розроблено розширений план заходів з реалізації реформи до 2027 року. План України було презентовано на початку листопада цього року.

Про ініціативу Команда підтримки громад (Communities Support Team), згадану Міністром, детальніше можете дізнатися з нашого допису на Facebook

Форум організовано Комітетом держвлади, місцевого самоврядування, регрозвитку та містобудування. За сприяння та підтримки HOVERLA / проект USAID в Україні «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування», Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, Швейцарсько-український проект DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь