Африканська чума свиней (АЧС)/Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

Дата: 13.12.2023 10:59
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

ПАМЯТКА

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней.

 
 Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

-    Африканська чума свиней  не становить небезпеки для людей.
  -   На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).
  -   Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

 -   Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
  -   Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

 -    Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

-    Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
  
 Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів: 

  • проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин; 

  • не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях; 

  • не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.); 

  • не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;

  • допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів; 

  • негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної медицини; 

  • не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами; 

  • постійно вести боротьбу з гризунами; 

  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

 
 

ПАМ'ЯТАЙТЕ:
 Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств.


  

До уваги власників свиней.

Це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у  господарстві. Інкубаційний період африканської чуми  триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та  утримання свиней впродовж 6 місяців.Вірус хвороби може зберігатися  в м’ясі інфікованих свиней до півроку,  в охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженному м’ясі (—20 °C) — безкінечно,  в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше,   при 50 °С вірус гине впродовж години.

Для того, щоб вберегти свиней від  африканської чуми свиней,

Уманське районне управління ГУ ДПСС в Черкаській області рекомендує:

– щодня оглядати тварин;

– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження в

не встановлених торгових місцях;

– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;

– не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;

– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;

– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;

– утримувати свиней в закритих приміщеннях;

– не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;

– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;

– при  полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;

– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

Якщо у Вас виникли будь – які питання стосовно утримання свиней та африканської чуми свиней, до ваших послуг Гаряча телефонна лінія 

(04744-3-23-90) Тут Ви зможете отримати відповіді на усі Ваші запити.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь