У Звенигородці на Черкащині, відкрили "Тарасову юрту", яка буде виконувати функцію пункту обігріву в разі блекауту. Облаштована вона у традиціях казахської культури.

Дата: 30.01.2024 11:43
Кількість переглядів: 57

Всього таких юрт в Україні дев'ять. До їх облаштування долучилася казахська діаспора, розповів Суспільному ініціатор проєкту, голова міжпарламентської групи дружби Україна – Казахстан" Сергій Нагорняк.

Розпочали відкривати такі юрти рік тому.

"Тоді була надскладна ситуація з енергетикою, фактично у кожній домівці то була електроенергія, то не було. Ці юрти слугували своєрідним прихистком, аби люди могли підійти і зарядити там свої гаджети, випити гарячого чаю тощо", — зазначив Сергій Нагорняк.

Фото без опису

Вирішили відкрити таку юрту і в Звенигородці:

"Вирішили, що це буде не просто «юрта незламності», а «Тарасова юрта», тому що за легендами Тарас Шевченко неодноразово бував і навіть ночував у таких юртах. Ми хотіли, щоб на його малій Батьківщині з’явилась така юрта".

Фото без опису

Юрта облаштована за традиціями казахської культури, розповів волонтер Рустем. Там є традиційний одяг, речі. А ще обов’язковий атрибут – скриня:

"Вона обов’язково потрібна, в ній зберігаються речі, щоб їх не чіпали миші, бо мишей тягне до юрти. Скриня — це спільне у казахів з українцями".

Фото без опису

У юрті є репродукції картин Тараса Шевченка, додав Рустем:

"Це частина картин, які він написав, коли був у засланні в Казахстані".

Всередині юрти до відкриття готували їжу для гостей, розповіла волонтерка Асія. Зокрема, ліпили традиційний казахський хліб – баурсак:

"В різних регіонах Казахстану його по-різному готують. Ми робимо круглий. Він відрізняється тим, що його можна їсти як з першими стравами, так і з другими, або з чаєм, наприклад".

Фото без опису

Волонтер Марат готував казахський плов. Розповів: щоб страва вийшла смачною – потрібно правильно підготувати м’ясо:

"Найголовніший секрет – щоб усе було від душі. Заздалегідь солимо, перчимо і тоді воно виходить смачніше".

Фото без опису

В Україні Марат живе 20 років. Сам – корінний казах. Розповів: вперше у великій кількості готував плов для жителів деокупованого Гостомеля у 2022 році.

"В інтернеті мої земляки з Казахстану побачили і почали донатити. Спочатку вони, потім почали долучати своїх друзів. Ми за ці гроші раз на тиждень виїжджали на Київщину, щоб погодувати людей", – зазначив він.

"Юрта незламності" працюватиме щодня. Це місце буде цікавим і для малечі, додав Сергій Нагорняк:

"Ми будемо залучати фахівців, які проводитимуть майстеркласи для дітей з малювання. Колись і Тарас Григорович в таких юртах і біля них малював свої картини, які ввійшли в історію".

Фото без опису

Місцева жителька Оксана Дяченко розповіла: в юрті вже була. Вважає, що така допомога для українців важлива:

"Важливо те, що іншим народам не байдужа наша ситуація, наш стан, і те, що ми нині переживаємо".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь