У Звенигородці на Черкащині, відкрили "Тарасову юрту", яка буде виконувати функцію пункту обігріву в разі блекауту. Облаштована вона у традиціях казахської культури.

Дата: 30.01.2024 11:43
Кількість переглядів: 51

Всього таких юрт в Україні дев'ять. До їх облаштування долучилася казахська діаспора, розповів Суспільному ініціатор проєкту, голова міжпарламентської групи дружби Україна – Казахстан" Сергій Нагорняк.

Розпочали відкривати такі юрти рік тому.

"Тоді була надскладна ситуація з енергетикою, фактично у кожній домівці то була електроенергія, то не було. Ці юрти слугували своєрідним прихистком, аби люди могли підійти і зарядити там свої гаджети, випити гарячого чаю тощо", — зазначив Сергій Нагорняк.

Фото без опису

Вирішили відкрити таку юрту і в Звенигородці:

"Вирішили, що це буде не просто «юрта незламності», а «Тарасова юрта», тому що за легендами Тарас Шевченко неодноразово бував і навіть ночував у таких юртах. Ми хотіли, щоб на його малій Батьківщині з’явилась така юрта".

Фото без опису

Юрта облаштована за традиціями казахської культури, розповів волонтер Рустем. Там є традиційний одяг, речі. А ще обов’язковий атрибут – скриня:

"Вона обов’язково потрібна, в ній зберігаються речі, щоб їх не чіпали миші, бо мишей тягне до юрти. Скриня — це спільне у казахів з українцями".

Фото без опису

У юрті є репродукції картин Тараса Шевченка, додав Рустем:

"Це частина картин, які він написав, коли був у засланні в Казахстані".

Всередині юрти до відкриття готували їжу для гостей, розповіла волонтерка Асія. Зокрема, ліпили традиційний казахський хліб – баурсак:

"В різних регіонах Казахстану його по-різному готують. Ми робимо круглий. Він відрізняється тим, що його можна їсти як з першими стравами, так і з другими, або з чаєм, наприклад".

Фото без опису

Волонтер Марат готував казахський плов. Розповів: щоб страва вийшла смачною – потрібно правильно підготувати м’ясо:

"Найголовніший секрет – щоб усе було від душі. Заздалегідь солимо, перчимо і тоді воно виходить смачніше".

Фото без опису

В Україні Марат живе 20 років. Сам – корінний казах. Розповів: вперше у великій кількості готував плов для жителів деокупованого Гостомеля у 2022 році.

"В інтернеті мої земляки з Казахстану побачили і почали донатити. Спочатку вони, потім почали долучати своїх друзів. Ми за ці гроші раз на тиждень виїжджали на Київщину, щоб погодувати людей", – зазначив він.

"Юрта незламності" працюватиме щодня. Це місце буде цікавим і для малечі, додав Сергій Нагорняк:

"Ми будемо залучати фахівців, які проводитимуть майстеркласи для дітей з малювання. Колись і Тарас Григорович в таких юртах і біля них малював свої картини, які ввійшли в історію".

Фото без опису

Місцева жителька Оксана Дяченко розповіла: в юрті вже була. Вважає, що така допомога для українців важлива:

"Важливо те, що іншим народам не байдужа наша ситуація, наш стан, і те, що ми нині переживаємо".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь